Kdy je čas začít s terapií a s péčí o duševní zdraví?

PP
PhDr. Mgr. Šárka Kubcová Ph.D.

Kdy je čas začít s terapií a s péčí o duševní zdraví?

Každý z nás někdy zažil pocit, že ztrácí pevnou půdu pod nohama, že nám něco přerůstá přes hlavu. Může to být zdrojem negativních myšlenek, nežádoucího chování, zvýšeného stresu anebo se objeví psychické a fyzické příznaky úzkostí, deprese.

Možná, že jste si návštěvu u odborníka rozmlouvali a přesvědčili se, že když ještě chvíli počkáte, potíže přejdou a nevrátí se. Nebo, že jiní se mají i hůř, tak to zvládnete sami.

Jak tedy poznat, kdy je načase podělit se o vaše potíže s odborníkem?

Terapii do života můžeme zařadit jako prevenci v rámci duševní hygieny, posilování psychické odolnosti a duševního zdraví. Je tedy dobré si uvědomit, že nemusíme mít diagnostikovanou duševní poruchu pro začátek s terapii.

V okamžiku, kdy si všimneme obtíží, které nezasahují výrazně do každodenního života, terapie může poskytnout prostor pro seberozvoj, odborné řešení a vedení.

Nejčastěji lidé vstupují do terapie, když potíže nebo životní situace nedokážou zvládnout sami. V takové chvíli je třeba uvědomit si, že je důležité a potřebné vyhledat odbornou pomoc.

V řadě případů může být efektivní vědecky ověřená metoda kognitivně-behaviorální terapie. Terapie vám pomůže pochopit, co se s vámi děje a nalézt účinné strategie, jak situace lépe zvládat.

Pokud se člověk nachází v závažnějším stavu a psychické potíže výrazně ovlivňují jeho každodenní činnosti, myšlení a fungování, může se jednat o příznaky psychické poruchy. V takových případech je nejen důležité o tom někomu říct, ale důrazně doporučujeme, abyste se obrátili na svého praktického lékaře nebo psychiatra. V krizi nebo ve vážné situaci kontaktujte některou z organizací uvedených zde.

Změna začíná odvahou. První krok je nejtěžší.

Člověk, vstupující dobrovolně do terapie, je osobnost, která je schopná přiznat si, že na danou situaci již použité způsoby řešení nestačí. Že ztrácí náhled, že se dostává do silných emocí, které mu znemožňují získat odstup nutný pro nalezení řešení.

Začít s terapií je proto projev zdravého a dospělého rozhodnutí. Znak, že je člověk schopný hledat efektivní strategie pro zvládaní svých potíží.

Pokud zvažujete, zda vyhledat odbornou pomoc, je to první signál, že jí potřebujete. Obrátit se můžete na svého lékaře, který vám doporučí vhodné řešení.

Cestu k duševní pohodě můžete najít i skrze online terapii. Terapeutické programy Mindwell nabízí naprosté soukromí a nikdo nemusí vědět, že si terapií procházíte.

Nezapomeňte, že na sebe můžete být právem hrdí, když jste se odhodlali na první krok za lepším duševním zdravím.